Translate

poniedziałek, 18 lutego 2013

Cake pops

Cake pops, czyli ciastka na patyku, bardzo proste do zrobienia, nie wymagają pieczenia i są rewelacyjną słodkością imprezową ;)


Składniki:
  • Ciasto:

ok. 400 g ciastek (np. u mnie 2 opakowania biszkoptów po 180 g każde)
3 czubate łyżki serka mascarpone/gęstego jogurtu naturalnego/serka homogenizowanego
1/2 tabliczki roztopionej czekolady (ja dałam mleczną)
3 łyżki miękkiego masła
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżka kakao
  • Polewa:

200 g czekolady (ja wybrałam deserową)
1 łyżka oleju
coś do posypania (posiekane migdały, cukrowe posypki, itp.)

Przygotowanie:
Ciastka rozdrabniamy (ja moje biszkopty starłam na drobnych oczkach na tarce, ale można je też pokruszyć). Dodajemy do nich pozostałe składniki i dokładnie miksujemy lub mieszamy na gładką masę. Gdy uzyskamy jednolite ciasto wyciągamy je z miski i chwile ugniatamy na blacie. Zawijamy w folię i chowamy do lodówki na 10 minut.
Ze schłodzonego ciasta formujemy niewielkie kulki (np. wielkości orzecha włoskiego).
W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę (200 g) - ja wzięłam metalową miskę, wrzuciłam do niej czekoladę, położyłam ją na sitku a sitko na garnku, w którym gotowała się woda i tak zostawiłam, zanim zaczęłam formować kulki z ciasta.
Drewniane patyczki do szaszłyków zanurzamy w roztopionej czekoladzie i od razu wbijamy je w ciasteczkowe kulki (do ok. 2/3 wysokości kulek). Wszystkie wkładamy do lodówki i czekamy aż czekolada całkowicie zastygnie (ja zostawiłam na ok 30 minut).
Każdą kulkę zanurzamy w roztopionej czekoladzie (można dodać do niej 1 łyżkę oleju) i wbijamy patyk w styropianową podstawkę. Tak przygotowane lizaki posypujemy ulubioną posypką (możemy też zostawić je bez posypki) i wkładamy do lodówki do całkowitego schłodzenia.
Z moich obserwacji wynika, że najlepsze są następnego dnia.

Smacznego!!!!

Przed schłodzeniem

Gotowe go zjedzenia

Z ciastek możecie stworzyć oryginalny prezent - np. zrobić z nich słodki bukiet. Będą też świetnym prezentem powitalnym lub pożegnalnym dla naszych gości - wystarczy je owinąć w folię jak lizaki i przewiązać ozdobną wstążeczką.

3 komentarze:

  1. Świetne, robiłam już raz takie. Zrobiłam z nich twarzyczki gości i każdy dostał odpowiadającą mu buźkę :D Byli zaskoczeni i szczęśliwi ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oooo! Świetny pomysł :)). Ja robiłam pierwszy raz, wyszły smaczne, ale następnym razem dodam kapkę jakiegoś aromatycznego alkoholu :D

      Usuń
    2. Świetny pomysł na imprezy dla dzieci - oczywiście bez odrobiny alkoholu. Ja też wykorzystam w pracy.

      Usuń