Translate

sobota, 20 kwietnia 2013

Ekspresowy mus czekoladowy

Przepraszam Was za moją nieobecność!! Przedłużająca się zima spowodowała ogromne lenistwo kulinarne. Jedliśmy w kółko to samo :).
W ramach przeprosin mam dla Was przepis na cudowny mus czekoladowy, który świetnie może się sprawdzić jako krem to tortów.


Składniki:
1 kubek śmietanki kremówki 30% (może być 36%) - ok. 200 ml
1 tabliczka czekolady (Waszej ulubionej)
2 łyżeczki cukru (jeśli wybierzecie gorzką czekoladę)
1 łyżeczka masła (nie jest konieczne)


Przygotowanie:
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Można dodać do niej odrobinę masła. Pamiętajcie aby miska, w której znajduje się czekolada nie dotykała wrzątku, który jest w garnku - wtedy czekolada ładnie się rozpuści i nie będziecie musieli jej mocno pilnować :).
Śmietanę ubijamy na sztywno - jeśli wybraliście mleczną czekoladę nie musicie słodzić bitej śmietany. Odkładamy dwie łyżki śmietany do dekoracji.
Gdy czekolada się rozpuści zostawiamy ją do przestygnięcia - ma być letnia.
Stopniowo wlewamy czekoladę do ubitej śmietany ciągle mieszająć (łyżką!! mikser może zrujnować naszą cudowną piankę). Mus przekładamy do małych szklanek lub miseczek i odstawiamy do lodówki, żeby się schłodził (ok 1,5 godziny).
Przed podaniem dekorujemy resztką ubitej śmietany, posypujemy startą czekoladą, cynamonem albo innymi ulubionymi dodatkami.
Smacznego!!!




1 komentarz:

  1. Cudownie wyglądają i na pewno równie dobrze smakują <3 <3 <3 Super przepis !!!

    OdpowiedzUsuń