Proste, pyszne i szybkie ale przede wszystkim wegetariańskie ;)
Składniki:
2 puszki pomidorów
kubek kwaśnej śmietany 18% (mały)
1 cebula
2 ząbki czosnku
garść włoszczyzny pokrojonej w słupki (ja używam mrożonej)
1 łyżeczka cukru
bazylia, oregano, sól, pieprz
oliwa z oliwek
żółty ser lub mozzarella
Przygotowanie:
Wlewamy do garnka oliwę. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę smażymy, dodajemy do niej warzywa. Smażymy jeszcze chwilę i podlewamy odrobiną wody (ok 1/3 szklanki), żeby cebula i warzywa się nie przypaliły. Gdy wszystko będzie miękkie dodajemy pomidory (razem z zalewą). Doprawiamy cukrem, solą, pieprzem i ziołami (ja dodałam mrożoną w oliwie bazylię i suszone oregano). Jeśli uznacie, że zalewy z pomidorów jest za mało, możecie dolać do garnka trochę wody lub odrobinę przecieru pomidorowego. Gotujemy na średnim ogniu ok. 20 minut. Gdy zupa się zagotuje ściągamy ją z ognia. W osobnym naczyniu mieszamy dokładnie śmietanę z odrobiną zupy i dodajemy do garnka ciągle mieszając. Gotujemy przez chwilę. Garnek ponownie ściągamy z kuchenki i miksujemy. Gotujemy jeszcze chwilę.
Zupę podajemy z odrobiną startego żółtego sera lub pokrojoną w kostkę mozzarellą.
Smacznego!!
Przed miksowaniem |
Przed zjedzeniem :) |
Mmm, wygląda pysznie. Chyba wiem co sobie jutro zrobię ;)
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego! Daj znać jak wyszło ;)
Usuńmoże to nieładne, co powiem, ale mam... ślinotok : ))
OdpowiedzUsuńPrawidłowa reakcja! ;)
Usuń