Translate

sobota, 15 grudnia 2012

Krem z pomidorów

Od kilku dni chodził za mną krem z pomidorów. Z braku innych pomysłów na obiad musiałam w końcu zebrać się i go ugotować ;).
Proste, pyszne i szybkie ale przede wszystkim wegetariańskie ;)

Składniki:
2 puszki pomidorów
kubek kwaśnej śmietany 18% (mały)
1 cebula
2 ząbki czosnku
garść włoszczyzny pokrojonej w słupki (ja używam mrożonej)
1 łyżeczka cukru
bazylia, oregano, sól, pieprz
oliwa z oliwek
żółty ser lub mozzarella








Przygotowanie:
Wlewamy do garnka oliwę. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę smażymy, dodajemy do niej warzywa. Smażymy jeszcze chwilę i podlewamy odrobiną wody (ok 1/3 szklanki), żeby cebula i warzywa się nie przypaliły. Gdy wszystko będzie miękkie dodajemy pomidory (razem z zalewą). Doprawiamy cukrem, solą, pieprzem i ziołami (ja dodałam mrożoną w oliwie bazylię i suszone oregano). Jeśli uznacie, że zalewy z pomidorów jest za mało, możecie dolać do garnka trochę wody lub odrobinę przecieru pomidorowego. Gotujemy na średnim ogniu ok. 20 minut. Gdy zupa się zagotuje ściągamy ją z ognia. W osobnym naczyniu mieszamy dokładnie śmietanę z odrobiną zupy i dodajemy do garnka ciągle mieszając. Gotujemy przez chwilę. Garnek ponownie ściągamy z kuchenki i miksujemy. Gotujemy jeszcze chwilę.
Zupę podajemy z odrobiną startego żółtego sera lub pokrojoną w kostkę mozzarellą.

Smacznego!!

Przed miksowaniem

Przed zjedzeniem :)

4 komentarze:

  1. Mmm, wygląda pysznie. Chyba wiem co sobie jutro zrobię ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. może to nieładne, co powiem, ale mam... ślinotok : ))

    OdpowiedzUsuń