Translate

środa, 2 stycznia 2013

Zupa szparagowa

Moja mama uszczęśliwiła mnie bardzo mocno kupując mi świeże szparagi w grudniu :). Do sezonu szparagowego jeszcze dużo czasu, ale już teraz pokażę Wam w jaki sposób przygotować pyszną, lekką zupę szparagową.




Składniki:
1 pęczek białych szparagów (1/2 kg)
1/2 kubka śmietany 18%
1 l wody
1 łyżka cukru
1 łyżka vegety
1 łyżka masła (czubata)

Przygotowanie:
Szparagi płuczemy i obieramy. Obierki wkładamy do garnka, a szparagi kroimy na mniejsze kawałki.
Zalewamy obierki wodą, dodajemy do nich cukier, vegetę i masło i gotujemy ok. 30-40 minut na średnim ogniu - obierki muszą się dobrze wygotować, wtedy nasza zupa będzie miała intensywny smak. Wywar z obierek przecedzamy przez sito do drugiego garnka. Dodajemy do niego szparagi i gotujemy aż będą miękkie. Zupę zaciągamy śmietaną i jeszcze chwile gotujemy.
Jeśli Wasze szparagi okażą się zbyt gorzkie należy dodać do wywaru trochę więcej cukru i vegety (albo soli).
U mnie w domu zupę szparagową podaje się z puree ziemniaczanym z dodatkiem smażonej cebulki (mięsożercy - ze smażonym boczkiem). Oczywiście na osobnym talerzu :)))
Smacznego!!









1 komentarz:

  1. niewątpliwie w sezonie wrócę tu
    i zrobię tę zupę z obierek : ))

    OdpowiedzUsuń