Translate

niedziela, 20 stycznia 2013

Tortilla

Chodziła za mną długo i w końcu zebrałam się, żeby zrobić pszenną tortillę ;).
Wbrew pozorom placki robi się szybko i przygotowanie ich kosztuje dużo mniej niż kupienie gotowca w sklepie.


Składniki (na ok 10 placków):
2 szklanki mąki
1/2 szklanki ciepłej wody
1 łyżka oleju
sól

Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy przez sito do miski i dodajemy do niej odrobinę soli (ok. 1 płaskiej łyżeczki). Do wody dodajemy olej, mieszamy i wlewamy do miski z mąką. Wszystko dokładnie mieszamy w misce. Gdy składniki się połączą, przekładamy masę na posypany mąką blat. Wyrabiamy chwilę ciasto - musi być sprężyste, gładkie i odklejać się od dłoni.
Tak przygotowane ciasto zostawiamy pod miską na 15-20 minut.
Po tym czasie robimy z ciasta wałek, który dzielimy na mniejsze części (ok. 4 cm). Każdą część wałkujemy na cienki placek.
Rozgrzewamy płaską patelnię (u mnie naleśnikowa), gdy się nagrzeje możemy zmniejszyć trochę ogień. Pojedyncze placki wkładamy na rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu!), smażymy ok 2-3 minut z jednej strony (musi być rumiany, jak na zdjęciu). Przewracamy go i smażymy jeszcze chwilę.
Po usmażeniu zawijamy każdy placek w czystą ściereczkę, aby były miękkie i nie ostygły.
W tak przygotowane placki możemy zawinąć wszystko co chcemy. U mnie były to kotlety z soczewicy
(klik) lekko zmodyfikowane. Nie dodałam cebuli, za to dałam więcej czosnku, kmin rzymski i chilli.
Do tego posiekana kapusta pekińska, cebula, pomidor, ogórek kiszony, kukurydza i sos czosnkowy ;).




Jeśli po wielkiej uczcie zostaną Wam jakieś tortille, możecie je wyciągnąć ze ściereczki na chwilę (szybko się wysuszą), połamać i podawać zamiast chipsów z różnymi sosami :).

Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Czy te tortille są tak giętkie, elastyczne jak te kupne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są, jeśli zaraz po zdjęciu z patelni zawiniesz jesz szczelnie w ściereczkę. Jeśli o tym zapomnisz - wysuszą się :)

      Usuń
  2. wczoraj zrobiłam, wyszły pyszne :))
    dodatki miałam inne, ale z każdymi wyszłoby super.

    dzięki za przepis na tortille, polecam :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że wyszły ;).

      Ps. Proszę się podpisywać następnym razem - ja nie gryzę ;)

      Usuń
  3. Właśnie zrobiłem samą tortille (bez bebechów wg. Twojego przepisu) i jest naprawdę dobra! Właśnie uratowałaś mnie przed kupnem tych ze sklepu i strata niepotrzebnej kasy :)

    Pozdro
    Filip

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super :). Te ze sklepu to paskudztwo - masa dziwnych dodatków i do tego nieładny zapach ;P. A tak przynajmniej wiesz co jesz ;D

      Usuń