Składniki:
- Ciasto:
1/2 kg mąki
1/3 kostki drożdży
1 szklanka ciepłej wody (nie może być gorąca, bo drożdże się sparzą i nie urosną)
1 łyżeczka cukru
odrobina soli
- Sos pomidorowy:
1 kartonik przecieru pomidorowego (np. http://wygodny-market.pl/upload/images/products/big/PRIMO_GUSTO_Tomatera_przecier_pomidorowy_500g1763.jpg)
2-3 ząbki czosnku
oregano (świeże lub suszone)
sól, pieprz
- Sos czosnkowy:
1 kubek kwaśnej śmietany 18% lub jogurtu greckiego
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- Dodatki (na tej konkretnej):
1 kostka żółtego sera (ok. 300 g)
pomidorki koktajlowe
1/2 cebuli
2 kiełbasy śląskie
3 brykiety mrożonych liści szpinaku
1 ząbek czosnku
1 mała papryka
pół puszki kukurydzy (albo jedna mała puszeczka)
czas pieczenia: ok 20 minut temperatura: 250 stopni
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy przez sito do dużej miski i dodajemy odrobinę soli (ok. pół łyżeczki).
W szklance ciepłej wody z łyżeczką cukru rozpuszczamy drożdże, dokładnie mieszamy i dodajemy do miski z mąką.
Mieszamy wszystkie składniki, żeby się połączyły (ja robię to widelcem).
Na wysypany mąką blat wykładamy masę z miski i wyrabiamy do momentu aż ciasto stanie się gładkie i sprężyste. Pamiętajcie, że nie może kleić się do dłoni!
Jeśli w Waszej kuchni jest ciepło (radzę włączyć piekarnik, żeby nagrzał się porządnie) to na wyrastanie ciasta wystarczy 25-30 minut.
Gdy ciasto wyrośnie ugniatamy je jeszcze raz, wałkujemy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub oprószonej mąką.
W czasie gdy ciasto będzie rosło możemy zająć się całą resztą.
Ser ścieramy na dużych oczkach tarki.
Rozmrożony szpinak należy odsączyć z nadmiaru wody (można lekko posolić).
Paprykę kroimy w paski.
Kiełbasę kroimy w plasterki i krótko obsmażamy na patelni, później dodajemy pokrojoną w pióra cebulę. Gdy cebula i kiełbasa się przyrumienią odstawiamy je do ostygnięcia.
Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół.
Przecier pomidorowy wlewamy do miski, doprawiamy go pieprzem i odrobiną soli oraz oregano. Ścieramy do niego 2-3 ząbki czosnku i wszystko dokładnie mieszamy. Gotowe!
Gdy ciasto znajduje się już na blaszce nakładamy na nie sos pomidorowy (warstwa nie musi być gruba).
Posypujemy startym serem i układamy nasze składniki.
zrobię! : ))
OdpowiedzUsuńp.s.
a mnie się ciasto zawsze klei do rąk... : ((
Więcej mąki! ;)) Nie będzie się kleić ;)
UsuńDo sosu czosnkowego można również dodać odrobinkę startego na drobnych oczkach sera żółtego i garść drobno posiekanego koperku. Doda trochę aromatu i lekko złagodzi zapach czosnku ;)
OdpowiedzUsuńPatent z koperkiem znałam, ale rzadko robię sos z koperkiem ;)
Usuń