Translate

piątek, 11 stycznia 2013

Kotlety z soczewicy

Kiedyś wcinałam maniakalnie kotlety sojowe (z paczki), dalej mam jedne, które uwielbiam (mielone meksykańskie <3). Jest tylko jedna wada tych kotletów - nie wiadomo co w nich siedzi.
Pyszną alternatywą są kotlety z soczewicy domowej roboty. 


Składniki (na 10 kotletów):
1 szklanka zielonej soczewicy
1 jajko
1 średnia cebula
2-3 ząbki czosnku
bułka tarta
sól, pieprz

Przygotowanie:
Soczewicę gotujemy według instrukcji na opakowaniu (ja kupuję taką, której nie trzeba moczyć - czas gotowania ok. 20 minut). Gdy będzie już bardzo miękka (może się nawet lekko rozpadać) odcedzamy i przelewamy zimną wodą, żeby nie czekać aż ostygnie. 
Soczewicę miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy do niej podsmażoną na maśle cebulkę, drobno posiekane lub starte ząbki czosnku, jajko, sól i pieprz i dokładnie mieszamy. Jeśli masa będzie zbyt rzadka można dodać do środka 2 łyżki tartej bułki.
Z powstałej masy formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.






Ja moje podałam z ziemniakami i mixem sałat w śmietanie.

Składniki sosu do sałaty:
1/2 kubka kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka cukru
pieprz

Przygotowanie:
Wszystkie składniki mieszamy - sos ma być słodko-kwaśny.
Tak przygotowanym sosem zalewamy sałatę (w moim przypadku sałatowy mix)



Smacznego!! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz