Od jakiegoś czasu chodziła za mną potrawa, którą jadłam tylko u mojej babci. Tanie i proste danie, którego najważniejszym składnikiem jest.... Marchewka :).
Dziś na obiad zupa-krem z marchwi. Babcia mówi, że to jest po prostu deptana marchew.
Składniki:
1 kg marchewki
3 ziemniaki
2 kostki rosołowe (warzywne) lub bulion warzywny (może być też z kurczaka)
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
cukier, sól, pieprz
Przygotowanie:
Marchewkę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do garnka i wlewamy tyle wody, żeby marchewka była przykryta. Gotujemy pod przykryciem. Gdy marchewka będzie prawie miękka dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i kostkę rosołową. Wszystko gotujemy pod przykryciem do miękkości.
Wywar z marchewki przecedzamy do drugiego garnka a warzywa miksujemy blenderem lub rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków.
Na małej patelni roztapiamy łyżkę masła i dodajemy do niej mąkę cały czas mieszając. Gdy składniki się połączą wlewamy na patelnię odrobinę wywaru z marchwi i mieszamy (żeby nie zrobiły się kluski). Zawartość patelni wlewamy do garnka z wywarem i dokładnie mieszamy.
Zmiksowane warzywa łączymy z wywarem, doprawiamy do smaku łyżeczką cukru, solą i pieprzem i gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając (uwaga pryska!!).
Smacznego!
wygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuń